Beverrat

De beverrat is een invasieve exoot: dat wil zeggen dat zij oorspronkelijk niet in het wild in ons land voorkomen, maar hier prima kunnen overleven. Om te vermijden dat zij de Nederlandse natuur aantasten of oorspronkelijke dierbewoners verdrijven, heeft de Europese overheid besloten dat beverratten niet meer gehouden mogen worden in Europa. Onze dieren blijven hier wonen totdat zij zijn overleden. De beverrat is hierna niet meer te bewonderen in ons park.

Beverratten worden ook wel ‘nutria’s’ of ‘moerasbevers’ genoemd. Deze waterliefhebbers kunnen wel tien minuten onder water blijven.

Je verwacht het misschien niet, maar beverratten zijn hele schone dieren. Zij peuteren zelfs voedselresten met hun vingers tussen hun tanden vandaan.

De ijzersterke tanden van de beverrat zijn oranje van kleur doordat er letterlijk ijzer in de tanden zit. Deze stof gaat roesten in het water en daar komt dan de oranjekleur vandaan.

Beverratten leven graag samen in een groep en per bevalling kan een moeder soms wel dertien jongen krijgen!

Beverrat

Meer weten?

Wil je meer weten over de beverrat? Of heb je een vraag? Download de DierenPark Amersfoort app of stuur je vraag naar dierenvraag@dierenparkamersfoort.nl.