Gevlekte hyena

Hyena’s leven graag in een grote groep bij elkaar, zo’n groep wordt een ‘clan’ genoemd. Binnen een clan is het oudste vrouwtje de baas.

Hyenavrouwtjes zijn sowieso de baas en de mannetjes moeten dus naar de vrouwtjes luisteren. Wanneer er wordt gegeten, moeten de mannetjes ook rustig op hun beurt wachten. Dames eerst.

Hyena’s hebben de sterkste kaken van alle roofdieren en kunnen zelfs hun tanden in een bowlingbal zetten! Hun kaken zijn dus sterker dan die van een leeuw, beer of tijger.

DierenPark Amersfoort is de coördinator van het Europese fokprogramma van de gevlekte hyena. Als er een hyena gaat verhuizen naar een andere dierentuin, moet er eerst toestemming worden gevraagd. Zo houden wij een oogje in het zeil.

In het verblijf van de hyena’s in DierenPark Amersfoort is het derde gedeelte van de Klim Alles-route te vinden. Zo kan je heel dichtbij de hyena’s komen.

Een bekend geluid van hyena’s is het lachen. Vooral als de roofdieren achterna worden gezeten, giechelen zij erop los. Hyena’s maken dit geluid niet omdat zij iets grappig vinden, maar omdat iets bedreigend is. Zo waarschuwen zij andere soortgenoten en leiden de achtervolger af.

Meer weten?

Wil je meer weten over de hyena? Of heb je een vraag? Download dan de DierenPark Amersfoort app of stuur je vraag naar dierenvraag@dierenparkamersfoort.nl.