Stokstaartje

Stokstaartjes kunnen indrukwekkende gangen graven, deze worden ‘burchten’ genoemd. De gemiddelde burcht is vijf meter met wel vijftien uitgangen. Er zijn zelfs burchten van dertig meter lang!

Hun lange nagels zijn niet alleen handig tijdens het graven, de stokstaartjes kunnen er ook etensresten tussen hun tanden mee weg peuteren.

In een paar tellen kunnen de stokstaartjes hun eigen gewicht aan zand verplaatsen.

Wanneer stokstaartjes zich bedreigd voelen, gaan zij ook graven. De slimmeriken hopen het roofdier weg te jagen door de grote stofwolk die zo ontstaat.

Het stokstaartje wordt wel de schildwacht van de woestijn genoemd. Er staat namelijk altijd één stokstaartje op wacht. Op het moment dat het stokstaartje iets verdachts ziet of hoort, slaat het diertje meteen alarm.

Filmpje

De stokstaartjes kregen met Pasen een hele speciale verrassing.

In deze 360° video neem je een kijkje tussen de stokstaartjes door met je muis te slepen of met je telefoon rond te kijken.

Meer weten?

Wil je meer weten over de stokstaartjes? Of heb je een vraag? Stuur dan je vraag naar dierenvraag@dierenparkamersfoort.nl.