Duurzaamheid

Duurzaam dagje DierenPark?

Olifanten, tijgers, beren… In DierenPark Amersfoort wonen ruim 150 verschillende diersoorten die allemaal de juiste zorg nodig hebben. Daarnaast bezochten afgelopen jaar 1.008.204 personen ons park. Bij het reilen en zeilen van het park wordt dus de nodig energie verbruikt.

Juist omdat er in DierenPark Amersfoort veel energie nodig is, kunnen kleine aanpassingen groot effect hebben op het energieverbruik. DierenPark Amersfoort is zich hiervan bewust en vindt het dan ook erg belangrijk om alles zo duurzaam mogelijk te doen. Dit doet het park niet alleen omdat het goed is voor de directe omgeving, maar ook voor de leefgebieden van dieren in het wild die door de bewoners worden vertegenwoordigd. Het DierenPark doet zowel zichtbaar als onzichtbaar aan duurzaamheid. Zo is alle verlichting recent verduurzaamd, spoelen de toiletten en wastafels minder water per keer door en ook staat er een zonneboiler op Restaurant de Buitenplaats, zodat het water van de vaatwasser wordt voorverwarmd en hiervoor dus minder energie nodig is. Uiteraard is al het hout en papier in het park voorzien van het FSC keurmerk. Met het aanschaffen van de plattegrond voor € 0,50 help je ons bomen te planten in Ecuador. Bij vijftien verkochte plattegronden planten wij een boom. Liever geen papieren plattegrond? Dan vind je deze in de gratis app.

Ook de dieren dragen een steentje bij:
• Zo hangen er flappengordijnen in het olifantenverblijf, waardoor het in de winter lekker warm blijft in het Rijk der Reuzen en de olifanten toch naar buiten kunnen als zij dit willen.
• De stokstaartjes hebben een bewegingssensor bij hun warmtelamp. Op deze manier gaat het nepzonnetje alleen aan als de dieren eronder zitten.
• De giraffen staan symbool voor de duurzame soja die verwerkt zit in de brokken van al onze dieren. De langnekken zijn namelijk grootverbruiker van deze brokken.

Natuurlijk gaat het te ver om alle duurzame oplossing van DierenPark Amersfoort te beschrijven, maar het park is in ieder geval goed op weg om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Bezoekers kunnen ook een steentje bijdragen door hun oude mobieltje in te leveren bij het park. De grondstoffen van de oude telefoons worden gebruikt bij het maken van nieuwe exemplaren en daarnaast gaat de opbrengst van deze inzamelactie naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund dat ten goede komt van de dieren in het wild. Zo is er weer een stap in de goede richting gezet en werkt iedereen mee aan een duurzame samenleving.

Gouden Green Key

gk-logo-compleet_goudDierenPark Amersfoort is sinds 10 februari 2011 de trotse bezitter van een gouden Green Key. De Green Key is hét keurmerk voor de recreatieve branche. Dat wij een Green Key hebben behaald, betekent dat we meer doen op milieugebied dan de wet- en regelgeving van ons verlangt.

FSC Convenant

In 2008 heeft DierenPark Amersfoort met FSC Nederland een overenkomst getekend. We hebben daarin afgesproken dat wij vanaf het jaar 2009 bij alle nieuwbouw- en renovatieprojecten zoveel mogelijk FSC hout gebruiken. FSC hout komt namelijk uit goed beheerde bossen. Ook in ons print- en kopieerpapier en drukwerk maken we 100% gebruik van FSC papier.

_MG_6632Lever je oude mobiele telefoon of cartridge in!

Oude mobiele telefoons of cartridges zijn geld waard! Het Wildlife Fund van DierenPark Amersfoort ontvangt voor iedere bruikbare mobiele telefoon en/of lege cartridge een vergoeding en investeert de opbrengst in natuur- en soortbehoudprojecten over de hele wereld.

Lever je oude mobiel of cartridge in

Duurzame koffie

In DierenPark kun je heerlijke biologische koffie van Redbeans drinken. Deze koffie wordt met de handgeplukt en is Max Havelaar gecertificeerd. Dat betekent dat jij bij ons in het park dus verantwoord kunt genieten van een lekkere kop koffie.

GiraffeSoja op het menu

Samen met DierenPark Amersfoort hebben veertien dierentuinen, verenigd in de NVD, een belangrijke stap genomen in de verduurzaming van de diervoeders. Alle diëten waarin soja voorkomt, worden vanaf november 2010 gebaseerd op verantwoorde soja. De giraffe, grootverbruiker van soja in dierentuinen, staat symbool voor dit initiatief.

Onze gebruikte banners hebben een nieuwe bestemming gevonden!

Banners (7)Weggooien is zonde… Gelukkig hoeven onze grote PVC-banners met aankondigingen van onze evenementen in de vakanties niet meer de prullenbak in. De stichting ‘van Klooster tot Emmaus’ in Breda gebruikt onze banners om mooie tassen te maken. Op deze manier kunnen de dak- en thuislozen die zij opvangen nieuwe vaardigheden ontwikkelen en re-integreren op de arbeidsmarkt.

Elke tas is uniek! Benieuwd naar de tassen die van onze banners worden gemaakt? Kijk op de website van Labé Tassen. Behalve tassen in vele soorten en maten, worden er ook etuis, document-tassen en laptophoezen gemaakt. Door de reclamedoeken te hergebruiken, wordt de afvalberg minder belast. Alle opbrengsten komen ten goede aan het klooster in Breda.

Filosofie en Ambities

Omdat duurzaam ondernemen de komende jaren een steeds belangrijkere plek gaat vervullen binnen ons park hebben wij een filosofie op duurzaam ondernemen vastgelegd  met daaraan gekoppelde ambities. Lees de MVOverklaring.