Geschiedenis

Oprichting op 22 mei 1948

1. Entree (links)Op 22 mei 1948 werd DierenPark Amersfoort (toen nog als Dierenpark Birkhoven) opgericht door Wim en Jo Tertoolen. Een oud-schoolkameraad van Wim, Piet Knoester, draaide vanaf het begin mee. Jo begreep de bezoekers, Piet had verstand van dieren, Wim was een echte horecaman. Met z’n drieën werkten ze zeven dagen per week aan dit grote avontuur.

De bezoekers

Dat het park een succes is, bleek al snel. Het eerste jaar bezochten 5.000 bezoekers het park (tegen een entreeprijs van 40 cent!). Het tweede jaar wist het park al 40.000 bezoekers te trekken en werden de eerste abonnementen verkocht. De eerste twaalf abonnementhouders waren de leveranciers. Zonder abonnement mochten ze namelijk geen limonadesiroop, hooi of veevoer leveren.

LeeuwDe dieren

Het eerste jaar was de diercollectie nog relatief klein: er waren onder andere een kraagbeer, een kameel, een dril en enkele boerderijdieren. Maar met het toenemende aantal bezoekers werd de diercollectie al snel groter. Zo arriveerden in 1954 de eerste katachtige roofdieren: twee leeuwen en twee panters. In 1956 kwamen de eerste olifanten uit Thailand. Het oude muurtje van het olifantenverblijf kun je aan de bezoekerszijde nog steeds terugzien in het park. Inmiddels waren er ook ruim tachtig apen, verdeeld over 20 soorten te zien.

4. Aziatische olifanten (onder)

Nog altijd een familiebedrijf

In 1964 werd DierenPark Amersfoort overgenomen door dochter Astrid en haar man Henk Vis. Astrid leefde haar hele leven al in het DierenPark en had dus haar hele leven tussen de wilde dieren doorgebracht. Zij zorgde met veel passie voor alle dierenkinderen die in die tijd nog regelmatig met de fles werden grootgebracht.

Kort na de overname overleden in twee jaar tijd beide oprichters. Jo Tertoolen heeft nog tientallen jaren in het park doorgewerkt. Zij overleed in 1991 op vierentachtig jarige leeftijd. Inmiddels heeft de oudste zoon van Henk en Astrid, Fred Vis, het directieschap overgenomen.

6. Berenboemel - 1

65 jaar later

In 2013 bestond het DierenPark 65 jaar en is het park uitgegroeid tot een park met landelijke bekendheid, zo’n 700.000 bezoekers per jaar en een oppervlakte van negentien hectare.

Leuk om te weten:

 • Astrid Vis heeft in december 2010 een boek uitgebracht ‘Een leven tussen de dieren’.
 • In het jaar van de oprichting, 1948, waren er vier mensen werkzaam in het park: de twee oprichters, de heren Knoester en Tertoolen, Jo Tertoolen én een hulpje. Inmiddels zijn er meer dan 100 medewerkers in vaste dienst en 150 seizoensmedewerkers.
 • Vroeger was de koffie een stuk goedkoper. Waar je nu € 2,30 betaalt voor een kopje koffie, kostte het eerste kopje 20 cent.
 • De entreeprijs bedroeg in 1948 veertig cent.
 • In 1948 werden 2.000 dagkaartjes verkocht. In 2008 ontving het park in totaal 700.000 bezoekers (inclusief abonnementhouders).
 • Vroeger werden dieren gekocht of uit het wild gehaald. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer. Nu zijn er binnen dierentuinen over de hele wereld speciale fokprogramma’s. Er worden dus geen dieren meer gekocht of uit de natuur gehaald.
 • De Berenboemel rijdt al sinds 1968 door het park.
 • Vroeger parkeerden auto’s voor de deur van de entree. Er konden ongeveer 60 auto’s staan. Inmiddels beschikt het park over een ruim parkeerterrein dat ruimte biedt aan 925 auto’s.
 • In het jaar 1988 is de Ark van Amersfoort geopend (inmiddels bekend als De Nacht en het Honderdduizend Dierenhuis) en in 2000 de Stad der Oudheid, een bijzonder themagebied in Oosterse sferen. Het DinoPark  is sinds 2007 te bezoeken, hier komen dino’s tot leven. In 2010 is het Rijk der Reuzen geopend. Het Rijk der Reuzen heeft het grootste binnenverblijf van Nederland en het op twee na grootste van Europa.
 • Het Honderdduizend DierenHuis is vanaf juni 2011 geopend. In dit leefgebied is een grote variëteit aan diersoorten met bijzondere namen zoals pantser kameleons, mantellakikkers, een gilamonster etc.Klim Alles-route LR
 • In 2012 is het eerste gedeelte van de Klim Alles-route geopend. Met deze speciale route klim je via een touwbrug over de beren en door de parkietenvoliére. Zomer 2013 wordt de route verder uitgebreid met een spannend parcours bij de hyena’s!
 • 2013 was een bijzonder jaar; het DierenPark bestond 65 jaar! Op de jubileumdag, 22 mei, ontving het park een nieuwe diersoort: reuzenschildpadden.
 • In de zomer van 2014 heeft DierenPark Amersfoort de grootse volière van Nederland geopend SnavelRijk: Vogels, Veren en natte kleren. In SnavelRijk kan iedereen rondlopen tussen maraboes, vale gieren, kroeskoppelikanen en zwarte ibissen in het enorme verblijf van drieduizend vierkante meter. In de doorloopvolière is ook het vierde gedeelte van de Klim Alles-route te vinden.
 • Het jaar 2014 was zeer succesvol voor DierenPark Amersfoort. Het bezoekersaantal kwam uit op 792.152 bezoekers waarmee het park, met ruim 100.000 bezoekers meer, een groei van 15 % realiseerde. De succesvolle programma’s als Poep & Zoo en Dino Adventures trokken veel extra bezoekers. De geboorte van de drie tijgerwelpjes en het lekkere dierentuinweer hadden ook een positief effect.
 • Grote Wildernis1Vanaf 4 juli 2015 is er een nieuw gebied in het park geopend; de Grote Wildernis!