Voor de dieren is de herfst een feestje

Geplaatst op 21 oktober 2016 om 08:56

De blaadjes vallen van de bomen en Nederland kleurt langzaam oranje. De ijsjes worden ingeruild voor broodjes met rookworst en natuurlijk kan de warme chocomel met slagroom niet ontbreken. Ook in DierenPark Amersfoort voelen wij de herfst opkomen.

De afdeling in het park die het dit seizoen heel druk gaat hebben is de groenvoorziening. “Wij hebben onze handen vol aan het opruimen van alle takken en van de bladeren die van de bomen dwarrelen”, vertelt Maaike Landman, medewerkster groenvoorziening. “Met onze bladblazers en de veegmachine zorgen wij er elke ochtend voor dat onze bezoekers over een schoon, bladervrij pad kunnen lopen. Ook worden er veel nieuwe tulpenbollen geplant, zodat de tulpen in het voorjaar weer prachtig in bloei staan. De komende tijd wordt het steeds vroeger donker, dus wij beginnen langzaam met het ophangen van de kerstverlichting. Ook al is het nog lang niet zover, het geeft al wel een hele leuke sfeer”, licht Maaike toe.

Voor de dieren is de herfst een feestje. “In het verblijf van de tijgers leggen wij in de herfstperiode soms een grote berg met bladeren neer”, vertelt hoofddierverzorger Willem Verdonck. “De tijgers springen dan wild in de bladerberg en gaan ermee spelen. In sommige verblijven verstoppen wij ook voedsel tussen en onder de bladeren. Doordat de dieren moeite moeten doen om het voedsel te vinden, blijven zij lekker actief.” De bladeren zijn niet alleen leuk om mee te spelen, maar sommige dieren gebruiken het ook als nestmateriaal. De dassen en eikelmuizen verzamelen de blaadjes en bouwen er een nestje van. En wat dacht je van alle eikeltjes die uit de boom vallen? “De otters hebben de grootste lol met het spelen met de eikeltjes”, vertelt Willem. “Voor de varkens zijn de eikels echt een delicatesse; ze smullen ervan. Nee hoor, de dieren hebben geen enkel probleem met de herfst!”