Schakel tussen verhaal en werkelijkheid

Geplaatst op 15 november 2016 om 16:55

Brullende dino’s, scherpe tanden en een wel heel bijzondere opgraving… in de herfstvakantie staat het DinoPark in DierenPark Amersfoort in het teken van de DinoAdventures. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat er aan zo’n evenement enorm veel voorbereiding vooraf gaat.

Een persoon die daar wél alles van af weet, is Karlijn van Riessen, werkzaam als eventmanager in het dierenpark. “Eerst wordt het concept ontwikkeld. Dino’s zijn het uitgangspunt, maar voor de rest ligt alles nog open”, vertelt Karlijn. “Dit kan nog best lastig zijn, want het moet natuurlijk spannend zijn, maar niet te eng. Hierover brainstorm ik met mijn collega’s. Dit jaar is het verhaal dat er een groot dinogeraamte is gevonden in het DinoPark van een nog onbekende dinosoort. Het park is daarom afgesloten als vrij toegankelijk gebied. Onder begeleiding van een Dino-onderzoeker kan iedereen de opgraving komen bekijken. Natuurlijk loopt het allemaal niet zoals gepland en gebeuren er rare dingen…”

Als de verhaallijn is uitgedacht, is het tijd om na te denken over de DinoAdventures worden aangekleed. “Natuurlijk hebben wij het DinoPark als decor, maar er moet een hele hoop gebeuren om het verhaal indrukwekkend en overtuigend over te laten komen”, legt Karlijn uit. “Alles moet kloppen. Om dat te realiseren, is een goede samenwerking heel belangrijk. Zo legt de Groenvoorziening een wild natuurgebied aan, de Technische Dienst maakt een stoer klimparcours, de thematiseerder creëert een grot en de Retail richt een heuse DinoShop in.”

Een belangrijke rol is weggelegd voor de Dino-onderzoekers. “De onderzoekers worden speciaal door ons uitgekozen”, licht Karlijn toe. “Wij kijken goed wie het verhaal kan brengen op de manier hoe wij het in gedachten hebben: spannend, dapper en vooral geloofwaardig. De onderzoekers krijgen een beige kostuum aan en een stoere hoed op, zodat zij perfect in het plaatje passen.“

Als de DinoAdventures eenmaal zijn gestart, is Karlijn nog steeds druk bezig. “Natuurlijk houd ik in de gaten of alles goed verloopt”, zegt Karlijn, “maar stiekem ben ik ook alweer bezig met de voorbereidingen voor het volgende evenement. Mijn werk kan best wel hectisch zijn, maar daar houd ik wel van. Ik durf met zekerheid te zeggen: ik heb de leukste baan van de wereld!”