Ondertussen in DierenPark Amersfoort | Verjaardag vieren met nieuwe prairiehondjes

Geplaatst op 8 juni 2018 om 08:59

Het was afgelopen dinsdag 22 mei precies zeventig jaar geleden dat DierenPark Amersfoort voor het eerst bezoekers verwelkomde in het park. Uiteraard heeft de tijd niet stilgestaan en is er sinds 1948 veel gebeurd. Deze zomer wordt de verjaardag groots gevierd en wordt er onder andere uitgepakt met de komst van een nieuw verblijf voor prairiehondjes.

Als curator van het park houdt Nils Dijkgraaf zich bezig met de komst van de nieuwe dierbewoners. “Wij hoeven niet ver te lopen naar de plaats waar het nieuwe verblijf komt, want het gaat zich bevinden vlakbij de in- en uitgang van het park”, vertelt Nils. Bij aankomst wordt er net een groot bord opgehangen, waardoor het niemand kan ontgaan welke dieren hier binnenkort te bewonderen zijn. “Zoals je ziet komen hier vanaf begin juli de prairiehondjes te wonen, maar voordat het zover is moet er nog heel wat gebeuren.” Zelf doet Nils het voorbereidende werk en daarbij horend onderzoek voor de komst van de prairiehondjes. “Voor de start van de bouw stellen wij met elkaar een plan van eisen op waaraan het verblijf moet voldoen. Daarbij moeten wij bijvoorbeeld rekening houden met hoe diep de dieren willen graven en hoe hoog zij kunnen springen”,  legt Nils uit. “Wij vragen hiervoor ook informatie bij collega-dierentuinen en doen zelf onderzoek, zodat de nieuwkomers straks optimaal van hun nieuwe omgeving kunnen genieten en zich fijn voelen in Amersfoort.”

Koppeltje

Terwijl de graafmachine doorgaat met het verplaatsen van grond, vertelt Nils wat er allemaal komt kijken bij het samenstellen van de groep prairiehondjes. “De dieren komen in kleinere groepjes uit verschillende dierentuinen die aangesloten zijn bij de EAZA. Het gaat om jonge dieren waarvoor de tijd is aangebroken om hun ouders te verlaten en zelf een koppeltje te gaan vormen”, legt Nils uit. “De verwachte prairiehondjes zullen elkaar eerst ontmoeten achter de schermen, want het is belangrijk dat de introductie van de dieren op neutraal terrein plaatsvindt. Zo kunnen zij straks als één groep hun nieuwe onderkomen gaan ontdekken.” Vanaf 7 juli zijn de nieuwkomers te spotten in de Amersfoortse dierentuin.