Aziatische olifant

Olifantenvrouwtjes leven samen met hun jongen in een kudde. Wanneer jonge mannetjes in de puberteit komen, verlaten zij de groep en gaan zelfstandig leven. De meisjes blijven wel in de groep wonen waarin zij worden geboren.

In elke kudde is de oudste vrouw de baas, zij wordt de ‘matriarch’ genoemd. Het duurt wel even voor er nieuwe jongen worden geboren in de kudde; een vrouwtje heeft namelijk een draagtijd van 22 maanden. Geen enkel diersoort is langer drachtig.

Een olifantenfamilie heeft veel voedsel nodig, een volwassen olifant eet wel honderd kilogram per dag.

Mensen wisselen hun kiezen één keer in hun leven, olifanten wel vijf keer. De kiezen vallen niet uit hun mond, maar slijten langzaam weg, zodat er plaats komt voor nieuwe. De laatste kiezen van een olifant zijn even groot als bakstenen. De olifanten zijn gek op warmte. Ook lekker opwarmen? Neem een kijkje in het binnenverblijf!

Filmpjes

De olifanten krijgen om de start van het seizoen te vieren, nieuwe zandheuvels, grote bomen en verse takken in het buitenverblijf.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Aziatische olifant? Of heb je een vraag? Download dan de DierenPark Amersfoort app of stuur je vraag naar dierenvraag@dierenparkamersfoort.nl.

Olifantendrollen

In DierenPark Amersfoort kan je een emmer olifantenpoep kopen. De poep is leuk om te laten zien tijdens een spreekbeurt en in de tuin te gebruiken om de bloemen een extra boost te geven. De emmers kosten 7,50 euro. Dit bedrag gaat in zijn geheel naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, meer informatie www.wildlifefund.nl. Wil je een emmertje? Stuur dan een email naar gastenservice@dierenparkamersfoort.nl.