Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Luiaard

Leer meer over de tweevingerige luiaard, het nachtdier dat alles ondersteboven ziet.

  • Lengte: 70 centimeter
  • Gewicht: 8 kilo
  • Leeftijd: Tot 40 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter Insecteneter
  • Leefgebied: Tropisch regenwoud van Zuid-Amerika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Luiaards kunnen hun kop tot 180 graden draaien.

Leefgebied

Waar leven tweevingerige luiaards?

In het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika kun je de tweevingerige luiaard in het wild tegenkomen. Dit dier leeft hoog in de bomen in Colombia, Venezuela, Frans-Guyana, Suriname en het noorden van Brazilië. De tweevingerige luiaard heeft een territorium van tien hectare, dat zijn ongeveer twintig voetbalvelden. De haren van een luiaard zijn anders dan die van andere dieren, zij zijn namelijk hol van binnen. Hierdoor zijn zij vaak bedekt met algen, die groeien in hun haren. In het wild heeft de luiaard daardoor vaak een groenachtige kleur.

Luiaard

Luiaards zijn solitaire nachtdieren. Dit betekent dat zij het liefst alleen leven. Toch kan het gebeuren dat een aantal vrouwen samen in dezelfde boom leeft. Jongen blijven meestal lang in de buurt van hun moeder. De luiaard brengt tachtig procent van zijn leven ondersteboven hangend door. Zij doen alles ondersteboven: eten, slapen, paren, bevallen en voeden van jongen. Het lichaam van de luiaard is heel goed geschikt om ondersteboven te hangen. In hun buik zijn sommige organen omgedraaid. Ook groeit het haar richting hun rug en hebben zij een scheiding op de buik. Hierdoor loopt de regen eenvoudig naar beneden. Luiaards hebben lange, haakvormige nagels aan hun vingers en tenen, waarmee zij zich goed kunnen vasthouden.

Plant met je petfles bomen in Costa Rica

Luiaards leven hoog in de bomen in Costa Rica, maar het leefgebied wordt steeds kleiner. Helaas worden steeds meer bomen gekapt. Dat moet stoppen! Daarom zamelt DierenPark Amersfoort samen met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund geld in om de natuur in Costa Rica te beschermen. 

Wil jij de natuur in Costa Rica helpen? Verzamel zoveel mogelijk petflessen en lever deze in bij een bezoek aan ons park. Het statiegeld geven wij aan natuurbeschermingsorganisatie Adopteer Regenwoud die zich sinds 2011 inzet om het regenwoud in Costa Rica te beschermen. Met het geld dat de organisatie van het Wildlife Fund ontvangt, wordt onder andere een uitkijktoren gebouwd. Hierdoor worden indringers op tijd verjaagd. Ook plant de organisatie nieuwe bomen om het natuurgebied te herstellen. Hierdoor krijgt de luiaard – en andere wilde dieren – een veilig thuis. En jij kan dus helpen!

Voedsel

Wat eten tweevingerige luiaards?

Voornamelijk bladeren en vruchten worden door de luiaard gegeten. Soms worden er weleens insecten als tussendoortje genomen, als die hoog tussen de bladeren zijn te vinden. Deze nachtdieren hebben harde lippen, waarmee ze gemakkelijk bladeren kunnen afscheuren. De kiezen blijven hun hele leven doorgroeien. Drinken doen de luiaards niet veel. Zij likken het dauw van de bladeren en krijgen ook veel vocht binnen door hun eten.

Luiaard

Liefde en Opvoeding

Hoe worden luiaards geboren?

Zelfs wanneer er een kleine tweevingerige luiaard wordt geboren, blijft de moeder gewoon ondersteboven hangen. Na een draagtijd van ongeveer zes maanden wordt er één jong geboren. Dat is ongeveer 25 centimeter groot en weegt 400 gram. Jonge luiaards kunnen het hele jaar door geboren worden. Een volwassen vrouwtje kan elk jaar een kleintje krijgen, maar in het wild lukt het de trage nachtdieren meestal niet om elkaar elk jaar weer te vinden.

Luiaard met jong

Jonge luiaards worden al met een dikke vacht en krachtige klauwen geboren. Hierdoor kunnen zij zichzelf direct stevig vasthouden aan hun moeder. De eerste negen maanden sleept de moeder haar kleine overal mee naartoe. Het jong heeft in het begin een donkerbruine vacht, hierdoor valt het kleintje minder op tussen het buikhaar van de moeder. Na het eerste jaar wordt de vacht vaak lichter van kleur.

Weetje

Waarom zijn luiaards zo langzaam?

Waarom noemen we luiaards lui?

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.