Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Nijlroezet

Leer meer over de nijlroezet, een vleerhond die dol is op fruit.

  • Lengte: 20 centimeter
  • Gewicht: 170 gram
  • Leeftijd: Tot 25 jaar
  • Voedsel: Fruiteter
  • Leefgebied: Turkije, Cyprus, Pakistan, Egypte en Zuid Afrika
  • Status: Niet bedreigd
  • Weetje: Nijlroezetten kunnen een vleugelspanwijdte hebben van 60 centimeter.

Leefgebied

Waar leven nijlroezetten?

In verschillende landen kom je nijlroezetten tegen in het wild, van de oude grotten in Egypte tot hoog in de bergen in Cyprus. Deze vleerhonden voelen zich al snel ergens thuis, als zij maar met z’n allen zijn. Met soms wel meer dan duizend dieren hangen de nijlroezetten dicht tegen elkaar aan. Hierdoor blijven zij lekker warm.

nijlroezet

Het gaat niet goed met de vleermuis in het wild. Door onder andere klimaatverandering zijn er de afgelopen dertig jaar steeds meer vleermuizen gaan overwinteren in Oekraïense steden. Deze steden zijn alleen geen veilige plekken voor de vleermuis. De dieren kunnen vast komen te zitten in gebouwen, gestoord worden tijdens hun winterslaap of zelf gedood worden tijdens werkzaamheden. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt daarom een project om vleermuizen in Oekraïne te beschermen. De afgelopen jaren zijn er al meer dan 20.000 vleermuizen gered.

Voedsel

Wat eten nijlroezetten?

Deze vleerhonden zijn gek op alles wat zoet is. Nijlroezetten eten elke nacht tot wel 150 procent van hun lichaamsgewicht aan fruit! Deze dieren zijn ook heel belangrijk voor de planten. In het fruit zitten allemaal zaadjes. Via hun poep verspreiden de nijlroezetten deze zaadjes soms over wel 70 kilometer per nacht. Hierdoor zijn nijlroezetten heel belangrijk voor het voortbestaan van een groot aantal plantensoorten. Jonge blaadjes, pollen en nectar worden ook regelmatig gegeten.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden nijlroezetten geboren?

De paartijd is tussen juni en september. Na ongeveer vier maanden wordt er tijdens het regenseizoen een kleintje geboren. Een tweeling is heel bijzonder bij deze vleerhonden.

nijlroezet

Het jong is heel klein en weegt maar een vijfde van het gewicht van de moeder. De kleine nijlroezet houdt zich na de geboorte meteen vast aan de moeder. Zij beschermt haar jong met haar sterke vleugels. Na ruim twee maanden is het jong groot genoeg om zelf te vliegen en voedsel te zoeken.

Weetje

Slapen nijlroezetten op hun kop?

Deze vleerhonden kunnen bijna alles doen terwijl zij ondersteboven aan hun tenen hangen: slapen, eten, paren en zelfs kleintjes zogen. Zij slapen dus ook op hun kop!

Wat is het verschil tussen een vleerhond en een vleermuis?

Een nijlroezet is een vleerhond. Het grootste verschil is dat een vleerhond grote ogen heeft. Hierdoor kunnen zij ook tijdens de schemering zien. Een vleermuis heeft hele kleine ogen en ziet dus heel slecht. De kop van vleerhonden lijkt ook een beetje op die van een hond.

nijlroezet

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.