Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting
Ontmoet onze dieren

Steur

Leer meer over de Siberische steur en de diamantsteur.

  • Lengte: 3 meter
  • Gewicht: 160 kilo
  • Leeftijd: Tot 50 jaar
  • Voedsel: Viseter
  • Leefgebied: China, Kazachstan en Rusland
  • Status: Ernstig bedreigd
  • Weetje: Steuren leven het liefst op de bodem, waar zij ook hun voedsel vinden.

Leefgebied

Waar leven steuren?

Steuren kun je in het wild tegenkomen in zowel zoet als zout water. De diamantsteur komt voor in de Zwarte Zee, de Zee van Azov, de Kaspische Zee en hun rivieren. Ook in Nederland is de diamantsteur uitgezet en kun je deze vissoort vinden in een aantal rivieren. Steuren leven het liefst op de bodem, waar zij ook hun voedsel vinden. De diamantsteur is helaas bedreigd door de aanleg van dammen. Hierdoor wordt hun leefgebied heel erg beperkt. In 45 jaar is de wilde populatie met 90% afgenomen. De Siberische steur kom je in China, Kazachstan en Rusland in het wild tegen.

Voedsel

Wat eten steuren?

Een steur leeft van slakken en mosselen. In hun bek hebben zij speciale draden waarmee zij hun prooien kunnen vinden.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden steuren geboren?

In het voorjaar zwemmen de steuren tegen de stroom in op zoek naar water dat warm genoeg is om hun eitjes af te zetten. De eitjes worden meestal uitgezet in rivieren. Hierna zwemmen de ouders vaak snel weer terug richting de zee. Steuren leggen ongeveer elf eieren per kilo gewicht. De eieren zijn heel klein, maar drie tot vier millimeter. Na drie maanden komen er larven uit de eieren gekropen. Als de kleine steuren ongeveer een jaar oud zijn, gaan zij voor het eerst richting de zee. Sommige steuren blijven liever in het zoete water.

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

 

 

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.