Tickets Tot € 9,50 korting
Tickets Tot € 9,50 korting
Ontmoet onze dieren

Vari

Leer meer over de rode vari, een echt familiedier

  • Lengte: 50 centimeter
  • Gewicht: 3,5 kilo
  • Leeftijd: Tot 35 jaar
  • Voedsel: Fruiteter Planteneter
  • Leefgebied: Madagaskar
  • Status: Bedreigd
  • Weetje: De staart van de rode vari is langer dan het lichaam.

Leefgebied

Waar leven rode vari’s?

In het Noord-Oosten van Madagaskar kun je twee soorten vari’s tegenkomen: de rode en de zwarte-witte vari. Deze soorten leven niet samen, want hun leefgebieden zijn gescheiden door de Antainambalana en Vohimara rivier. De rode vari leeft vooral in de bomen van het tropische regenwoud. Doordat zij hoog in de bomen leven, vallen deze halfapen nauwelijks op. Vanaf de grond lijkt hun zwart-rode vacht namelijk op de bladeren van de bomen.

Vari’s kunnen in grote groepen leven, soms bestaat zo’n groep uit wel dertig vari’s. De vrouwtjes zijn vaak de baas en verdedigen het territorium. Als vari’s zich bedreigd voelen, maken de vrouwtjes een oorverdovend, hard geschreeuw om soortgenoten te alarmeren en indringers te verjagen.

Rode vari

Natuurlijke vijanden van de rode vari’s zijn slangen, roofvogels en fossa’s. Maar ook de mens vormt een bedreiging. Het leefgebied van de rode vari’s wordt steeds kleiner door zwerflandbouw. De bewoners van Madagaskar kappen bomen in het regenwoud om het stuk grond te gebruiken voor landbouw. Een paar jaar later is de grond waarop de boeren verbouwen onvruchtbaar. Dan verlaten deze boeren dit gebied en kappen ze verderop opnieuw een stuk bos. Zo gaat er steeds meer regenwoud verloren.

Voedsel

Wat eten rode vari’s?

Rode vari’s eten planten, fruit, bloemen, bladeren, zaden en nectar. Zij zoeken hun voedsel vroeg in de ochtend en bij de schemering. Soms eten de halfapen ook de grond. Dit eten ze waarschijnlijk om mineralen binnen te krijgen. Wanneer een vrouwtje drachtig is, eet zij meer bloemen en jonge bladeren die vol zitten met proteïne.

Liefde en Opvoeding

Hoe worden rode vari’s geboren?

Bij de vari’s zijn de vrouwtjes ongeveer één dag per jaar vruchtbaar. Dit is meestal begin juli. De mannetjes weten wanneer het vrouwtje vruchtbaar is door de geuren die zij verspreidt via haar geurklieren. Haar geurklieren wrijft zij tegen bomen aan. De mannetjes ruiken dit en zoeken de vrouwtje op.

Na een draagtijd van ongeveer drie maanden krijgen rode vari’s twee of drie jongen. De moeders bouwen hoog in de boom nesten waar zijn hun jongen in verstoppen. De vrouwtjes trekken hun eigen haren uit hun vacht om een zacht dekentje te maken.

Een jong weegt bij de geboorte ongeveer 100 gram en is de eerste drie weken te zwak om zich aan de moeder vast te houden. De moeder laat haar jongen daarom in het nest achter en komt een paar keer per dag terug om ze te voeden, maar het vrouwtje staat er net alleen voor. Alle familieleden in de groep helpen bij de opvoeding van de jongen.

Weetje

Eten vari’s wortels?

 

Heb je nog een dierenvraag?

Stuur je vraag naar Carlijn! Zij gaat iedere twee weken samen met een dierverzorger op zoek naar antwoorden op allerlei dierenvragen. Ga je mee? Bekijk ons YouTube-kanaal!

Dierenvraag insturen

Bekijk meer dieren...!

Met slurf of zonder slurf. Kwispelend of brullend. Kakelbont of camouflage. Sommige dieren moet je gewoon met je eigen ogen zien.