In de wereld van de das

Geplaatst op 17 juli 2018 om 09:49

Kijken, leren en soms zelfs knuffelen; als mens kun je enorm van dieren genieten. In deze rubriek nemen wij een kijkje bij een dier uit DierenPark Amersfoort. Deze week nemen wij een kijkje in de wereld van… de Europese das.

Wandel je in DierenPark Amersfoort door ‘het Woud’, dan spot je hier dieren die je ook in de Nederlandse natuur kunt tegenkomen, waaronder de das. Om een das in het wild te kunnen zien, hoef je dus helemaal niet ver te reizen. Het dier is gewoon in onze eigen natuur te vinden. Je moet wel een beetje geluk hebben, want dassen wonen voornamelijk in burchten onder de grond. Hier hebben zij lange gangenstelsels in gebouwd, met verschillende kamers. Een tweede reden waardoor het lastig kan zijn om een das tegen te komen, is doordat het echte schemerdieren zijn. Dassen zijn het meest actief tijdens de schemering, dus vlak na zonsondergang en net voor zonsopgang. De dieren gaan dan op verkenning in de omgeving, waar zij bijvoorbeeld materiaal verzamelen voor hun nestjes in de burchten. De dassen zijn echte schoonmakers, want zij laten het nestmateriaal regelmatig even buiten luchten. Net alsof zij hun beddengoed verschonen.

Dassen verlaten ook hun burcht om een maaltje te zoeken. De dassen zijn dan vooral uit op regenwormen, dit maaltje vinden zij het lekkerst. Als er geen regenwormen te vinden zijn, maakt dat voor de dassen weinig uit: zij zijn echte alleseters. Zij eten plantaardig voedsel, maar ook insecten, vogeltjes, kikkers en vis. De das is dus eigenlijk een roofdier. Het dier behoort tot de familie van de marterachtigen, waar bijvoorbeeld ook de otters en wezels toe behoren. Net zoals deze andere soorten, heeft de das een spitsachtige neus en kleine voorpoten. Ook heeft de das een korte staart van maximaal twintig centimeter. Met zijn staart kan de das een eigen geur verspreiden, wat erg handig is om zijn eigen territorium af te bakenen.

De dassenfamilie in DierenPark Amersfoort mocht afgelopen week een nieuwkomer verwelkomen in hun Burcht. Das Bono woont samen met twee andere dassen in het Woud in de dierentuin. Als bezoeker kun je hier het leven als een das ervaren, door net zoals het dier door een burcht te sluipen. Op deze manier kom je dichtbij de dassen en is het ook mogelijk om de dieren overdag in hun burcht te spotten in DierenPark Amersfoort.

Vrolijke feestmutsjes duiken op

Geplaatst op 4 juli 2018 om 08:47

Vanochtend doken er plotseling zeventig feestmutsjes op in de binnenstad van Amersfoort. Op standbeelden, bruggetjes, in de winkelstraat… Wie goed kijkt ziet dat de mutsjes ter ere zijn van de verjaardag van DierenPark Amersfoort. Het park bestaat zeventig jaar en de feeststemming zit er overal in de stad al goed in.

Lees meer »

Hoera: kasuaris uit ei gekropen

Geplaatst op 28 juni 2018 om 13:08

Na bijna twee maanden broeden is er een jonge kasuaris uit het ei gekropen in ons park. Het gestreepte kuiken wordt goed verzorgd door vader Jos. Het geslacht van de nieuwkomer is nog onbekend.

Lees meer »

Volgende pagina »