Kom jij op bezoek bij olifantjes Thabo en Yunha?

Hoera! Olifant Indra is eind maart bevallen van olifantje Yunha en Kina is eind september bevallen van bulletje Thabo. Kom op bezoek en bekijk onze vier generaties olifanten. De familie is met mooi weer buiten te zien en anders kun je op bezoek in de stal.

Wist je dat olifantje Yunha precies een half jaar ouder is dan Thabo? Olifantenverzorger Rob maakte dit lieve filmpje van de olifantjes!

Via deze speciale olifantenpagina houden wij jou op de hoogte van alle feitjes en nieuwtjes. Je kunt de olifantenkudde volgen via de vier webcams onderaan deze pagina.

Olifantje heet Thabo

4 oktober 2017

‘Thabo’ is de naam van het olifantenbulletje in DierenPark Amersfoort. Dit werd onder grote belangstelling bekendgemaakt in het park. wij hadden een namenwedstrijd op de Facebookpagina uitgezet waar bijna drieduizend inzendingen op binnenkwamen. “Wij hebben gekozen voor een korte en stoere naam voor het olifantje, maar het was moeilijk kiezen uit al die mooie suggesties”, vertelt olifantenverzorger Rob Saris.

Ook de bedenkster van de naam, Monique Rijksen, was aanwezig tijdens dit speciale moment. “Ik ben een grote olifantenliefhebber en het voelt heel speciaal dat het jong nu een naam draagt die ik heb ingezonden”, zegt Monique. Wethouder Willem-Jan Stegeman (onder andere Toerisme) van de gemeente Amersfoort was ook bij het officiële moment aanwezig om Thabo in te schrijven als nieuwe ‘inwoner’ van de gemeente.

Naast de bekendmaking van de naam is het ook Dierendag vandaag. Dierverzorger Rob: “De olifantenfamilie heeft daarom een vers gemaakte groentetaart gekregen, gemaakt door enthousiaste kinderen. De olifanten genoten er zichtbaar van; de taart was zo op.” Bezoekers werden op hun beurt getrakteerd op beschuit met blauwe en witte muisjes en kregen geboortekaartjes uitgedeeld. Bezoekers kunnen Thabo dagelijks in het Rijk der Reuzen bewonderen.

Naambekendmaking

De olifantenverzorgers hebben hun keuze gemaakt. Het olifantje heet Thabo! Bekijk de naambekendmaking in de Facebook Live-video hieronder.

Updates kraamperiode

Maandag 2 oktober
Kraamperiode dag 8

16.15 uur: vorige week maandag is olifant Kina bevallen van een bulletje. Het was voor haar aan het begin wennen om borstvoeding te geven door haar onervarenheid als nieuwe moeder. Het gaat nu gelukkig beter en sinds woensdag hebben wij het jong zelfstandig bij Kina zien drinken! Het kalf krijgt voldoende kansen om te drinken en de olifantenverzorgers kunnen merken dat het bulletje aansterkt: hij gaat bijvoorbeeld al op ontdekkingsreis door de stal. De dierverzorgers zien het jong ook genoeg slapen, dat geeft onder andere aan dat hij een volle buik heeft.

Het weekend is naar tevredenheid van de olifantenverzorgers verlopen en het opgroeiproces van het jong gaat met stapjes vooruit.

Vandaag is de olifantenfamilie even naar buiten geweest. Dicht aan de zijde van moeder Kina ging het bulletje op avontuur buiten; dit is allemaal goed verlopen. We blijven voorzichtig positief en letten er van dag tot dag op hoe het met Kina en haar jong gaat.

Vanaf vandaag zijn bezoekers van 10.00 uur tot einde middag welkom om bij de kleine een kort kijkje te nemen in het Rijk der Reuzen. Elke dag wordt er gekeken naar het gedrag van de olifantengroep en wordt er goed in de gaten gehouden of de groep ook genoeg rust krijgt. Hierop wordt de eindtijd van de bezoekjes afgestemd. Doordat het bulletje soms ligt te slapen, kunnen wij geen garantie geven dat het olifantje altijd even goed zichtbaar is.

De olifantenfamilie gaat ook af en toe naar buiten. De olifantenverzorgers bekijken per moment of de olifanten naar buiten kunnen en voor hoe lang, dit zorgt ervoor dat wij geen garantie kunnen geven dat de olifanten ook buiten te zien zijn.

Het olifantje maakt het momenteel goed, wij geven de komende tijd daarom enkel een update over het bulletje als deze situatie verandert!

Vrijdag 29 september
Kraamperiode dag 5

14.30 uur: afgelopen maandag is olifant Kina bevallen van een bulletje. Kina moest aan het begin wennen aan het geven van borstvoeding door haar onervarenheid als nieuwe moeder. Gelukkig gaat het nu beter en hebben wij vanaf woensdag het jong zelfstandig bij Kina zien drinken en dat doet het olifantje nog steeds. Het kalf krijgt voldoende kansen om te drinken en de olifantenverzorgers kunnen merken dat het bulletje aansterkt: hij gaat bijvoorbeeld al op ontdekkingsreis door de stal. De dierverzorgers zien het jong ook genoeg slapen, dat betekent dat hij een volle buik heeft.

Zolang de situatie stabiel is, overnachten de verzorgers niet langer in de olifantenstal. Uiteraard monitoren zij de kudde op afstand. Hoewel de olifantenverzorgers tevreden zijn over de resultaten tot nu toe, blijft de komende tijd natuurlijk een spannende periode.

Vandaag mochten een aantal bezoekers even komen kijken in de olifantenstal. Dat verliep zo goed; de komende dagen wordt dit doorgezet. Vanaf morgen zijn bezoekers tussen 11.00 – 15.00 uur onder begeleiding van een gids in groepjes welkom om een kort kijkje te nemen bij de kleine in het Rijk der Reuzen. Hierbij zullen wij een klein deel van het binnenverblijf openstellen voor een kort kraambezoek. Doordat het bulletje soms ligt te slapen, kunnen wij geen garantie geven dat het olifantje altijd even goed zichtbaar is.

Het olifantje maakt het momenteel goed, wij geven de komende tijd daarom enkel een update over het bulletje als de situatie verandert!

Donderdag 28 september
Kraamperiode dag 4

10.30 uur: afgelopen maandag is olifant Kina bevallen van een bulletje. Het is Kina haar eerste jong en zij heeft dan ook nog geen ervaring met het moederschap. Kina heeft aan het begin erg moeten wennen aan het geven van borstvoeding door haar onervarenheid als nieuwe moeder. Het kleintje heeft de afgelopen dagen onder intensieve begeleiding van de dierverzorgers gedronken bij zijn moeder. Dit hebben wij de afgelopen dagen herhaald in de hoop dat Kina het zelfstandig zou oppakken.

De dierverzorgers zijn vanaf vanmorgen voorzichtig positief. Zij hebben het jong vanaf gisteren af en toe zelfstandig bij Kina zien drinken en wij hopen dan ook dat dit doorzet. Hoewel de olifantenverzorgers tevreden zijn over de resultaten tot nu toe, blijven zij intensief met Kina en het jong bezig. Het blijft de komende tijd een spannende periode.

De komende tijd zijn de olifanten binnen en is de kudde niet zichtbaar voor publiek. Wij bekijken het per dag en houden je op de hoogte via onze site en via Facebook.

Vanochtend ging hoofddierverzorger Bas live op Facebook voor een update. Hierin beantwoordde hij de vragen die de afgelopen dagen zijn gesteld.

Wij houden je op de hoogte via deze olifantenpagina.

Woensdag 27 september
Kraamperiode dag 3

Afgelopen maandag is olifant Kina bevallen van een bulletje. Per dag bekijken de olifantverzorgers hoe het met de kersverse moeder en haar kleintje gaat. Het is Kina haar eerste jong en zij heeft dan ook nog geen ervaring met het moederschap. Wij geven haar rustig de tijd om alle aspecten van haar nieuwe rol te ontdekken. De rest van de olifantenfamilie helpt haar daarbij.

11.00 uur: Kina moet nog erg wennen aan het geven van borstvoeding door haar onervarenheid als nieuwe moeder. De dierverzorgers helpen haar daarbij. Het is het beste voor de olifantengroep om in deze periode dicht bij elkaar te zijn in dezelfde ruimte: de rest van de olifantenkudde ondersteunt Kina namelijk bij haar eerste moederschap. Soms staan Kina en het jong apart van de groep, maar wel altijd in de buurt van de kudde, voor extra focus op het ontwikkelingsproces. Bul Kyan heeft regelmatig de mogelijkheid om los van de kudde naar buiten te gaan. Zijn rol in het opgroeiproces is klein en daardoor kan hij wat onrustig worden. Kyan is daarom regelmatig buiten te zien met bul Maurice (die vaker los van de kudde staat).

Via onze webcams krijg je een kijkje in de binnenstal van het Rijk der Reuzen. Zodra de situatie is gewijzigd lees je dat hier of via Facebook en Twitter.

Dinsdag 26 september
Kraamperiode dag 2

Gisteren in Kina bevallen van een bulletje. Per dag bekijken de olifantenverzorgers hoe het met de kersverse moeder en haar kleintje gaat. Het is Kina haar eerst jong en zij heeft dan ook nog geen ervaring met het moederschap. Wij geven haar rustig de tijd om alle aspecten van haar nieuwe rol te ontdekken. Vanochtend hebben de olifanten rust. Vanmiddag hoor je wanneer je weer op kraambezoek kunt komen.

15.40 uur: het is de dierverzorgers opgevallen dat Kina nog erg moet wennen aan het geven van borstvoeding door onervarenheid als nieuwe moeder.
Onder intensieve begeleiding van de dierenverzorging heeft het jong vanmiddag gedronken bij Kina. Dit zullen wij de komende tijd herhalen in de hoop dat Kina het zelfstandig oppakt. Het blijft nog even afwachten. In de tussentijd zal de olifantenkudde niet te bezoeken zijn. Houd onze site in de gaten voor updates!

Kleurplaat

Download de kleurplaat hier!

Vroeg in de ochtend olifantje geboren

In DierenPark Amersfoort is olifant Kina vanmorgen rond half 5 in de ochtend bevallen van haar eerste jong. “Wat een geweldig moment om dit mee te mogen maken”, vertelt olifantenverzorger Rob Saris die getuige was van de bevalling. “Na een dracht van 22 maanden, is onze Kina voor het eerst moeder geworden.” Onze dierentuin is nu de enige Nederlandse dierentuin waar vier generaties olifanten samenleven.

Kina en haar jong maken het goed, het kleintje staat dapper tussen de rest van de grijze reuzen. “Nu hebben wij een overgrootmoeder, oma, moeder en jong, voor iedereen is dit een nieuwe rol”, zegt de olifantenverzorger “Het is prachtig om te zien hoe alle dames zich in die eerste ogenblikken na de geboorte ontfermen over het jong, zodat moeder Kina even kon bijkomen van alle ongemakken. Het was een bevalling volgens het boekje.”

Vanaf 10.00 uur mag iedereen onder begeleiding van een gids even in het binnenverblijf bij de kleine reus op kraamvisite. “Onze bezoekers hebben zo meegeleefd,” vertelt Rob “Iedereen kan live met de olifanten meekijken via de webcams op onze site en wij hebben al heel wat mooie reacties ontvangen.” Het olifantje heeft nog geen naam. Wanneer het geslacht bekend is, kan iedereen een naam voor het kleintje aandragen via de Facebookpagina van DierenPark Amersfoort.

Aftellen naar olifantenbevalling is begonnen

De hoogdrachtige olifant Kina is ieder moment uitgerekend. “Het kan nu bijna gaan gebeuren, wij verwachten de kleine binnen nu en een aantal weken”, vertelt dierverzorger Sandra Nijman. “Wij zien het jong al regelmatig bewegen in de buik van de aanstaande moeder.”

Een olifant is 22 maanden drachtig en binnenkort is het dan zover. “Het is de eerste keer dat Kina een jong krijgt, dat maakt deze bevalling extra spannend”, vertelt de olifantenverzorger. “Uiteraard gaan wij uit van het beste, haar ervaren moeder is bij de bevalling om Kina te ondersteunen. Dit zijn wel de momenten waar je als olifantenverzorger naartoe leeft.”

Om te monitoren hoe de aanstaande moeder en de andere olifanten uit de kudde op de nieuwkomer reageren, zullen de olifantenverzorgers vanaf volgende week om en om bij de olifanten overnachten. “Op deze manier kunnen wij alles goed in de gaten houden”, vertelt Sandra. “De kans is het grootst dat het jong ‘s nachts wordt geboren.”

Feitjes

  • Olifanten zijn maar liefst 22 maanden drachtig.
  • In de meeste gevallen bevalt een olifant midden in de nacht.
  • Kina is drachtig van haar eerste jong, wat meer risico met zich mee brengt.
  • Warwar is de oudste, meest ervaren olifant en de leidster van de kudde.
  • Olifantenkleintjes zijn erg leuk voor een kudde, een jong zorgt altijd voor levendigheid in de groep.
  • Yunha is momenteel nog het jongste olifantje in de groep

 Volg Kina en de olifantenkudde via de webcams.