Tickets Tot € 5,- korting
Tickets Tot € 5,- korting

Duurzaamheid

Bij het reilen en zeilen van ons dierenpark wordt de nodige energie verbruikt. Dit doen wij graag zo duurzaam mogelijk. Goed voor de directe omgeving én voor de leefgebieden van dieren in het wild.

Een greep uit onze duurzame oplossingen

Kleine aanpassingen kunnen groot effect hebben op het energieverbruik. Wij gaan graag zo duurzaam mogelijk te werk. Een greep uit onze duurzame oplossingen:

  1. DierenPark Amersfoort is de trotse bezitter van een Gouden Green Key. De Green Key is hét keurmerk voor de recreatieve branche. Dat wij een Green Key hebben, betekent dat we meer doen op milieugebied dan de wet- en regelgeving van ons verlangt.
  2. Op het dak van het Honderdduizend Dierenhuis liggen negentig zonnepanelen die het pand van duurzame energie voorzien. Daarnaast spoelen de toiletten en wastafels minder water per keer door. Ook staat er een zonneboiler op Restaurant de Buitenplaats, zodat het water van de vaatwasser wordt voorverwarmd. Dat kost minder energie.
  3. Wij werken hard aan het verduurzamen van alle verlichting in het park. Hiervoor houden wij een vervangingsplan aan waarbij we uiteindelijk volledig overgaan op LED-lampen. Hierbij wordt eerst de verlichting vervangen die het meest aanstaat. We eindigen bij de verlichting die af en toe wordt gebruikt.
  4. Heb jij thuis nog een oude mobiel of lege cartridge liggen? Lever in bij het park; de grondstoffen worden gebruikt om nieuwe telefoons te maken. Of lever je petfles in in één van de inzamelbakken. Zo recycle je plastic en help je het milieu. De opbrengst van deze inzamelacties gaat bovendien naar het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund, dat ten goede komt van de dieren in het wild.
  5. Wij hebben een overeenkomst met FSC Nederland. Bij alle nieuwbouw- en renovatieprojecten gebruiken wij zoveel mogelijk FSC-hout, dat uit goed beheerde bossen komt. Ook in ons print- en kopieerpapier en drukwerk maken we 100% gebruik van FSC-papier.
  6. Ons horeca- en retailassortiment is voorzien in duurzame producten. Wij kijken bij de inkoop van onze producten naar de belasting op de oorspronkelijke leefgebieden van onze dierbewoners. Daarnaast hebben wij ook aandacht voor goede werk- en leefomstandigheden van de lokale boeren en arbeiders die zijn gevestigd en werkzaam zijn
    in het oorspronkelijk leefgebied van de dieren.
  7. Onze parkeergarage is gebouwd van tweedehands materialen. Deze garage heeft eerder inDelft gestaan: een mooi voorbeeld van circulaire economie
  8. Op onze parkeerplaats vindt je achttien elektrische laadpunten (negen laadpalen). De laatste jaren merken wij een stevige groei in het gebruik van de elektrische auto onder onze bezoekers, het verduurzamen van onze parkeergelegenheid was daarom een logische vervolgstap.

Giraffe

Ook de dieren dragen een steentje bij

  1. Er hangen flappengordijnen in het olifantenverblijf, waardoor het in de winter lekker warm blijft in het Rijk der Reuzen en de olifanten toch naar buiten kunnen als zij dit willen.
  2. De stokstaartjes hebben een bewegingssensor bij hun warmtelamp. Het nepzonnetje gaat alleen aan als de dieren eronder zitten.
  3. Op het gebied van vis voeren wij heel bewust bepaalde soorten. Denk aan haring, sprot en voorn aan onze dierbewoners. Onze zwartvoetpinguïns, kleinklauwotters en kroeskoppelikanen zijn daar bijvoorbeeld dol op. Ook voeren wij vis met het MSC (Marine Stewardship Council)-keurmerk. Een vissoort dat dit keurmerk draagt, ondervindt momenteel geen hinder van overbevissing.
  4. Een giraffenstal moet goed worden geventileerd, maar tegelijkertijd ook aangenaam warm zijn voor de dieren. Omdat het niet duurzaam is om opgewarmde lucht te vervangen door koude verse lucht, is er een ‘warmte-terugwin’. Deze installatie verwarmt de ‘verse’ lucht met warmte uit de ‘oude’ lucht, zodat de warmte niet verloren gaat

Meer weten?

Lees onze MVO-verklaring waarin wij alles vertellen over onze visie en ambities als het gaat om duurzaam ondernemen. Heb je zelf een tip om ons dierenpark nog duurzamer te maken? Wij horen graag van je.